Doorgaan naar inhoud
Ontvang nu 10% korting op de terras collectie met de code: TERRAS10
Ontvang nu 10% korting op de terras collectie met de code: TERRAS10

Hoe vul je die kleine ruimte in huis?

Je kent het wel, die ene kleine kamer in huis, wat doe je er mee? Het inrichten van een kleine ruimte kan lastig zijn, maar met deze tips leer je deze ruimte optimaal te gebruiken.

Houd het klein maar fijn

Kies voor meubelen die op schaal zijn voor de ruimte die je aan het inrichten bent. Hoe kleiner de kamer, hoe kleiner het meubilair, en hoe kleiner het meubilair, hoe meer ruimte er over blijft in je kamer, en als gevolg daar van zal de kamer ruimer en groter aanvoelen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de bank Holly, dit is een kleine gezellige bank die perfect is voor een kleine kamer, deze is te matchen met de bijpassende fauteuil Holly voor een leuke set.

Niet alleen de meubelstukken maken hierin een verschil, ook wanddecoratie en andere voorwerpen in de kamer geven een gevoel van meer ruimte als je ze klein houdt.

Maak gebruik van slimme opbergoplossingen

In een kleine kamer wil je natuurlijk niet te veel spullen rond laten slingeren, dit gaat ten koste van de weinige ruimte die je hebt. Toch wil je in een ruimte je spullen kwijt kunnen, hier zijn een aantal handige oplossingen voor.

Een voorbeeld van een goede opbergoptie is het ophangen van wandplanken. De vloer heeft een beperkte ruimte, waarvan veel al bezet zal zijn met verder meubilair, daarom maken we gebruik van de hoogte van de muren. Is dit niet genoeg ruimte voor je spullen? Kies dan voor een kleine ladekast, zo blijf je bij klein meubilair, maar kun je in de lades toch al je spullen kwijt. Een andere optie is het gebruik van opbergmanden, deze nemen wat extra ruimte in maar kunnen als leuke decoratie dienen in de kamer én je kan er je spullen in kwijt.

Multifunctioneel

Multifunctionele meubelen is iets waar steeds vaker voor wordt gekozen bij het inrichten van een ruimte. Hiervoor is er van veel verschillende meubelstukken, ook een multifunctionele optie. Voor het inrichten van een kleine ruimte, is dit natuurlijk ideaal. Ben je bijvoorbeeld bezig met een eetkamer, dan kun je kiezen voor een uitschuifbare eettafel, zo zorg je dat de tafel buiten het eten om niet veel ruimte in beslag neemt. Zo maak je van een kleine tafel een grote tafel, van een bank een bed, of zelfs een bed van je bureau, en andersom. Op deze manier kun je grote meubelen makkelijk opbergen, of heb je twee meubelstukken in één. Zo houd je pas ruimte over!

Ook kun je kiezen voor een andere soort multifunctionele meubelen, namelijk meubelstukken met opbergruimte. Zo heb je onder andere een bank die open kan, een bed of tafel met lades, of een open poef. Dan kun je ook in je meubelen je spullen kwijt!

De illusie van ruimte

Veel ruimte heb je natuurlijk niet bij het inrichten van een kleine kamer, maar gelukkig kun je de illusie van ruimte heel makkelijk creëren met wat eenvoudige trucjes.

Een bekend trucje hiervoor is het ophangen van spiegels. Door middel van spiegels kun je de kamer soms wel twee keer zo groot laten lijken, hoe groter de spiegel, hoe meer dit het gewenste effect zal hebben. Ook weerkaatsen spiegels het natuurlijke daglicht waardoor de kamer erg open en licht lijkt. Ook een goed georganiseerde kamer zorgt voor ruimte, laat dus zo min mogelijk spullen rond slingeren in de kamer. Als laatste zal het een groot verschil maken als je lichte kleuren gebruikt op de muren en vloer, hierdoor zal de kamer luchtiger en ruimer lijken. Bij het gebruik van donkere kleuren kan het lijken alsof de muren wat meer naar elkaar toe trekken. Is er toch een donkerdere kleur die je voor ogen ziet in deze kamer? Dat kan, beperk dit zo mogelijk tot één van de muren!

 

 

 

Vorig artikel Het inrichten van een home office, hoe doe je dat?
Volgend artikel Een minimalistisch design