Doorgaan naar inhoud
Ontvang nu 10% korting op de terras collectie met de code: TERRAS10
Ontvang nu 10% korting op de terras collectie met de code: TERRAS10

Tips voor kleur in je interieur

Kleur kan veel verschil maken in je huis, zo kan het leven in huis brengen, de sfeer bepalen, of zelfs de ruimte visueel groter of kleiner maken. Kleur kan iets accentueren, maar ook laten wegsmelten in de achtergrond en omgeving. Als kleur goed wordt gebruikt, kan hier een groot verschil mee worden gemaakt. Bijvoorbeeld, warme kleuren zorgen voor een intieme sfeer en een optisch kleine en knusse ruimte. Koude, lichtere kleuren geven daarentegen een meer open en grotere ruimte. In deze blog staan wat tips over kleurgebruik en wat deze kleuren nou precies doen met je interieur en sfeer in huis.

Waar begin ik?

Kies een aantal kleuren uit en blijf binnen dit palet in je gehele interieur, zowel op de muren, als bij je meubels en accessoires. Het combineren en mixen van kleuren mag, het zijn namelijk de kleine details die het grote verschil maken. Kies echter niet te veel kleuren, dan wordt het snel te druk en is er geen overzicht meer, je weet niet waar je moet kijken, zo neemt bij té veel kleuren het effect af. Probeer hier de juiste balans in te vinden, kies ongeveer twee of drie kleuren die naar voren komen en gelijk opvallen als je de ruimte binnenloopt.

Kies als uitgangspunt van je meubilair en accessoires niet de kleur van je muren als je er van houdt dit te veranderen en af te wisselen, zo kun je je meubilair laten staan als je je muren verandert. Ook zou dit er voor kunnen zorgen dat er te veel van één kleur in de ruimte is waardoor dingen in elkaar kunnen verdwijnen en niet meer opvallen. Probeer te kiezen voor kleuren die tegen elkaar opvallen en mooi samen komen.

Wat doen verschillende kleuren met de uitstraling van je interieur?

Geel

Geel is een vrolijke, zonnige en optimistische kleur. De aanwezigheid van de kleur geel kan letterlijk energie geven. Gele accessoires worden vaak gebruikt om een donkere ruimte op te frissen, geel reflecteert namelijk licht dat binnenkomt waardoor het de kamer ook echt lichter maakt. Geel brengt de zon in huis waardoor het vaak wordt ervaren als vriendelijk en uitnodigend. Het is misschien niet wat je zou verwachten, maar een geel interieur is goed te combineren met kleuren als blauw, paars of bruin.

Blauw

Blauw wordt vaak geassocieerd met de lucht of zee, wat ruimte en vrijheid weergeeft, en dus een ruimtelijk gevoel in de kamer kan brengen. De kleur blauw staat voor inspiratie en intuïtie wat het perfect maakt voor een werk- of slaapkamer. Het is een koude kleur waardoor het een kalmerende werking heeft in je interieur, en de kamer verruimt! Het is leuk om te experimenteren met verschillende blauw tinten bij elkaar, dit houdt en goede balans, ook bruin en geel zijn mooi te verwerken in een blauw interieur.

Rood

Rood is een kleur vol passie en energie, het straalt een bepaalde kracht uit. Het is een warme en actieve kleur waardoor het vaak wordt gebruik om een warme of intieme sfeer te creëren. Probeer een drukke en aanwezige kleur als rood niet te veel te gebruiken, de drukte hiervan kan vermoeidheid opwekken in het oog. Je zult vanzelf zien dat deze aanwezige kleur snel heftig of te veel wordt, daarom is een rode wand of een paar rode accessoires vaak genoeg, zo beperk je de spanning die de kleur rood bij zich draagt. Met een klein beetje rood bereik je al het energieke effect in de ruimte.

Oranje

Oranje staat bekend als de kleur van plezier, optimisme en humor. In de kleur oranje worden de karakteristieken van rood en geel gecombineerd, door de combinatie van het vrolijke geel en het intieme rood krijgt oranje een speels effect. Oranje wordt dan ook vaak ingezet wanneer een kamer saai en eentonig aanvoelt.

Leuk feitje! Wist jij dat de aanwezigheid van oranje eetlust oproept? Om deze reden zie je de kleur vaak terug in eetkamers en keukens.

Vorig artikel Wonen in 2024, de verwachte woontrends en tips!
Volgend artikel Maak je huis winter klaar met deze tips!